petanque.fi
    
In English
 ETUSIVU 
 LIITTO 
 TIEDOTUS 
 ALUEET 
 SEURAT 
 LAJI 
 ALLAKKA 
 FORUM 
 LINKKEJÄ 
 ©INFO 
 REKISTERI 
 PRINT 

Petanque 100 vuotta: "Maailman petankkipäivä"

Lauantaina 2.6.2007 vietetään kansainvälistä petanquen 100-vuotispäivää. Päivää juhlistetaan "työn merkeissä", eli kaikkialla maailmassa järjestetään petankkikisoja - kuten vuoden kaikkina muinakin viikonloppuina. Juhlapäivänä pelataan myös Viro-Suomi –maaottelu Tallinnassa.

Mitä petanque on?

Petankki, eli kansainväliseltä nimeltään "petanque" on kuulapeli, jota pelataan nykyään käytännöllisesti katsoen kaikkialla maailmassa. Petankin juuret ovat tuhansien vuosien takana, Egyptin esidynastisella ajalla. Vieläkin vanhemmalta ajalta, eteläisen Turkin Catal Hüyükista (6250 - 5400 e.a.a.) ovat arkeologit löytäneet merkkejä kuulapeleistä.

Kuulakentällä, kauan sitten

Kuulapelien leviäminen Välimeren ympäristöön on tutkijoiden mukaan suurelta osin roomalaisten sotilaiden ansiota.

Kuulaa oli heittämässä myös Sir Francis Drake Plymouthissa heinäkuussa 1588, kun hänelle tuotiin tieto, että Espanjan "voittamaton armada" oli ilmestynyt horisonttiin. Sir Francis kieltäytyi keskeyttämästä peliä mainiten, että aikaa oli riittävästi sekä pelin lopettamiseen, että espanjalaisten lyömiseen. Historiasta tiedämme, että hän oli oikeassa. Samaa asioiden tärkeysjärjestystä noudattavat nykyään miljoonat petankistit kaikkialla maailmassa, myös vahingosta viisastuneet espanjalaiset. Espanja on nykyään Ranskan jälkeen maailman toiseksi suurin petankkimaa.

Les Pieds Tanques

1900-luvun alussa kuulapelit olivat (ja ovat vieläkin) hyvin suosittuja Etelä-Ranskassa. Pelisuuntaukset olivat ns. lyonilainen ja provencelainen boule, joissa molemmissa käytettiin vauhdinottoa heitossa. Yksi provencelaisen pelin taitaja oli ranskalainen Jules Lenoir. Hän kuitenkin invalidisoitui onnettomuudessa, eikä enää kyennyt jatkamaan lajin parissa. Kekseliäänä ja sisukkaana miehenä hän kehitti uuden kuulapelin, jossa vauhdinotto oli kielletty. Petanque-sana tuleekin ilmauksesta "Les Pieds Tanques" – jalat yhdessä.

Jules Lenoiria pidetäänkin nykyisen petankin isänä ja lajin syntyvuotena vuotta 1907. Ensimmäiset nykysääntöjen mukaiset petankkikilpailut järjestettiin etelä-ranskalaisessa la Ciotatissa vuonna 1910. Kansainvälinen Petanque-Liitto perustettiin 1946, jolloin ensimmäistä kertaa määriteltiin täsmälliset säännöt, ja jokavuotiset petankin maailmanmestaruuskilpailut aloitettiin 1959. Naisten ja nuorten MM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein. Yleisen sarjan mestaruuksia on saavuttanut eniten lähes puolen miljoonan lisenssipelaajan Ranska.

Maailman suurin petankkitapahtuma on vuosittain järjestettävä Marseillesin kilpailu, johon osallistuu yli 10 000 petankistia.

Petanque, Suomi ja maailma

Suomen Petanque-Liitto 25 vuotta

Suomeen petankki tuli vuonna 1973, ja Suomen Petanque-Liitto perustettiin 1982, joten sekin täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 25 vuotta. Liitossa on 56 jäsenseuraa, joissa pelaa noin 3000 innokasta lajin harrastajaa. Noin 650 pelaajalla on kilpailulisenssi. (Vertailun vuoksi: Ranskan mestaruuskisoihin 2007 ilmoittautui yli 6300 seuraa, lisenssipelaajia Ranskassa on yli 400.000.)

Suomessa on järjestetty kaksi suurta kansainvälistä kilpailua: Naisten MM Porissa 1996 ja World Games Petanque Lahdessa 1997.

Suomi on osallistunut yleisen sarjan MM-kilpailuihin vuodesta 1982 asti. Toistaiseksi parhaat kansainväliset menestyksemme ovat vuoden 1999 juniorisarjan MM-pronssimitali ja naisten sarjan EM-ammuntakilpailun pronssimitali 2005.

Petankki Suomessa 2007

Lajin suurin kotimainen jokavuotinen tapahtuma SM-viikko järjestetään tänä vuonna Mikkelissä heinäkuun ensimmäisellä viikolla. On myös Suomen vuoro järjestää Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, ne pelataan Helsingissä Kaisaniemen puistossa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kauden päättää seura-SM 1.9. Järvenpäässä, jonka jälkeen pidetään loppugaala palkintojenjakoineen, jossa juhlitaan virallisesti kotimaisittain myös lajimme 100-vuotissynttäreitä ja liittomme 25-vuotista taipaletta.

Suomen Petanque-Liitto ry
tiedottaja Pentti Kuvaja


Lisätietoa: