Petanque - Arvopistelaskin 2003
Syötä joukkuemäärä:    Valitse pelimuoto:    Paina nappia:
Käyttöohje:

Syötä ylläolevaan kenttään joukkuemäärä, valitse pelimuoto ja paina nappia.

Laskentasäännöt:

 • Kaava: Sijoituskerroin x (pelaajamäärä + 50) x painotuskerroin
 • Sijoituskerroin on 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 tai 1
 • Painotuskerroin:
  • Singeli 1.2
  • Duppeli 1.1
  • Trippeli 1
 • Jos useampi joukkue on tasasijoilla, jaetaan sijojen yhteispisteet joukkueiden kesken
 • Pistemäärät pyöristetään alaspäin kokonaisluvuiksi
 • Sekaduppelissa pelaajamääräksi lasketaan vain kummankin sarjan pelaajamäärä
 • Jos pelaaja on vaihtunut kesken kilpailun, saavat molemmat puolet pisteistä


Ote Suomen Petanque-Liiton kilpailusäännöistä:

5.5 Henkilökohtainen arvopistejärjestelmä

Arvopisteet ovat henkilökohtaisia ja liitto ylläpitää arvopistetaulukkoa. Arvopisteitä saa kaikista avoimista kotimaisista lisenssikilpailuista seuraavissa sarjoissa:

- Yleinen: SM-singeli, SM-duppeli, SM-trippeli, SM-ammunta, SM-sekaduppeli ja muut avoimet yleisen sarjan lisenssikilpailut
- Naiset: SM-singeli, SM-duppeli, SM-trippeli, SM-sekaduppeli, SM-sarja ja muut avoimet naisten lisenssikilpailut
- Juniorit: SM-singeli, SM-duppeli, SM-trippeli ja muut avoimet juniorien lisenssikilpailut

Arvopisteitä ei saa kilpailuista, joihin osallistumista on jollain tavoin rajoitettu, esim. yleinen SM-sarja ja divisioonat, seura-SM ja yli 50-v. kilpailut.

Naisjuniorit voivat osallistua naisten kilpailuihin, mutta saavat pisteitä silloin vain naisten sarjassa. Juniorit ja naiset voivat osallistua yleisen sarjan kilpailuihin, mutta saavat pisteitä silloin vain yleisessä sarjassa. Sekasarjojen kilpailuista saa myös pisteitä, mutta vain vastaavissa sarjoissa. Esim. juniori voi osallistua sekaduppeliin (joukkueessa mies+nainen), mutta saa silloin pisteitä vain yleisessä tai naisten sarjassa sukupuolensa mukaan.

Pistekertoimet kunkin kilpailun kahdeksalle parhaalle ovat: 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1.

Painotus osallistujamäärän mukaan: Pistemäärä kerrotaan luvulla, joka on osallistuneiden pelaajien määrä + 50. Osallistuneiden pelaajien määräksi lasketaan singelissä osallistuneiden pelaajien määrä, duppelissa 2 x joukkueiden määrä ja trippelissä 3 x joukkueiden määrä. Poikkeuksena sekalajit, joissa kunkin sarjan pelaajamääräksi lasketaan kyseisen sarjan pelaajien nimellismäärä. Jos joukkueen pelaaja vaihtuu kesken kilpailun, saavat molemmat osan kilpailusta pelanneet puolet pistemäärästä jne. Jos esim. sijoja 3.-4. tai 5.-8. ei pelata, saa niistä vastaavan keskiarvomäärän pisteitä. Mahdolliset pisteiden osat pyöristetään alaspäin kokonaisluvuksi.

Lisäksi pistemäärä painotetaan pelimuodon mukaan siten, että trippelin painotuskerroin on 1, duppelin 1,1 ja singelin 1,2.

Esimerkkejä:
- 32 pelaajan singeli, voittajalle 10 x (32 + 50) x 1.2 = 984 pistettä
- 20 joukkueen trippeli, voittajille 10 x (60 + 50) x 1 = 1100 pistettä

Arvopistekausi on 1.10. - 30.9. Pelaajien päätyessä kauden lopussa tasapisteisiin, ratkaisee ensin suurin yksittäinen pistemäärä, sitten toiseksi suurin jne. Jos eroa ei näin synny, järjestetään mahdollisuuksien mukaan asetus-/ammuntakilpailu tai arvonta.

Yleisessä sarjassa palkitaan kolme parasta pokaalein ja stipendein tai vastaavin, naisissa ja junioreissa voittajat. Yleisen sarjan voittaja saa lisäksi lajin parhaan tittelin ja kiertopalkinnon. Liittohallitus päättää ja tiedottaa stipendien määrät ja vastaavat ennen kauden ensimmäistä arvopistekilpailua.

Minkä tahansa kilpailun järjestäjä voi käyttää edellisvuoden arvopistetuloksia ja/tai kuluvan vuoden tilannetta joukkueiden sijoittamisessa kilpailun alkulohkoihin ja/tai cup-kaavioon, tarkoituksena arpaonnen vaikutuksen vähentäminen.