Suomen Pétanque-Liitto SP-L r.y.

SP-L r.y. / Kilpailuvaliokunta

SARJATIEDOTE 2001


Suomen Pétanque-Liitto järjestää vuonna 2001 yleisen mestaruussarjan ja I-divisioonan sekä naisten mestaruussarjan. Tässä tiedotteessa selvitetään sarjojen osalta tärkeimpiä kohtia pelijärjestelmistä ja muista käytännön asioista. Ainakin sarjoihin osallistuvien joukkueiden ja seurojen olisi syytä tutustua näihin, jotta vältyttäisiin epätietoisuudelta myöhemmin. Joitakin tässä tiedotteessa esiintyviä asioita käsitellään kevätliittokokouksessa. Mikäli se aiheuttaa muutoksia tässä mainittuihin asioihin, niistä tiedotetaan jälkeenpäin.

Sarjojen osallistumismaksut maksetaan liiton tilille MERITA Kaivopuisto HKI 101630-77002 ja ilmoittautumiset lähetetään alempana mainittujen ohjeiden mukaan osoitteeseen:

Huom! Yleisen mestaruussarjan sarjapaikkaa hallussa pitävien seurojen olisi syytä varmistaa joukkueidensa osallistuminen mahdollisimman pian, jotta mahdolliset poisjäännit saadaan tietoon.


Yleinen mestaruussarja

Pelitapa

Yleinen mestaruussarja pelataan viime vuotiseen tapaan 20-joukkueisena sarjana. Runkosarjassa joukkueet pelaavat kolmena pelipäivänä yksinkertaisen sarjan, jonka kuusi parasta joukkuetta selviävät finaaliturnaukseen ja neljä viimeistä putoavat sarjasta. Lisäksi sijoille 13.-16. tulleet joukkueet joutuvat karsimaan sarjapaikastaan 16-joukkueisessa karsinnassa I-divisioonan parhaiden kanssa. Mikäli runkosarjassa kaksi tai useampi joukkue päätyy tasavoittoihin, määräytyy näiden keskinäinen sijoitus kaikkien sarjassa pelattujen otteluiden piste-erosta. Senkin ollessa tasan ratkaisevat kaikissa otteluissa saadut pisteet ja vasta niidenkin ollessa tasan tarkastellaan vastaavasti keskinäisiä otteluita.

Finaaliturnaus pelataan kaksipäiväisenä siten, että ensimmäisenä päivänä ovat puolivälierä- ja välieräottelut, jotka ratkeavat kahdesta voitosta sekä pronssiottelu, joka ratkeaa yhdestä voitosta. Runkosarjan kaksi parasta joukkuetta pääsevät suoraan välieriin ja neljä muuta pelaavat puolivälierät. Otteluparit määräytyvät siten, että jokaisessa vaiheessa runkosarjassa parhaiten sijoittunut kohtaa heikoimmin sijoittuneen ja niin edelleen. Toisena päivänä pelataan finaaliottelut, jotka ratkeavat kolmesta voitosta.

Samanaikaisesti finaaliturnauksen kanssa pelataan karsintaturnaus, johon osallistuvat neljän mestaruussarjajoukkueen lisäksi I-divisioonan 12 parasta. Turnaus pelataan kahtena peräkkäisenä poule-kierroksena, minkä jälkeen on selvillä neljä mestaruussarjassa seuraavana vuonna jatkavaa joukkuetta. Mestaruussarjassa pelanneet joukkueet sijoitetaan ensimmäisellä kierroksella eri lohkoihin.

Alkukarsinnassa 20.5. pelataan yksi tai kaksi poule-kierrosta riippuen osallistujamäärästä ja jatketaan cup-kierroksilla, kunnes neljä joukkuetta on jäljellä.

Osallistumisoikeudet

Yleisen SM-sarjan edustuspaikat ovat seurakohtaisia. Viime vuonna vahvistuneita 16 sarjapaikkaa pitävät hallussaan seuraavat seurat: PSC Järvenpää (3 paikkaa), SLP (2), Loimaan Petanque , Linnan Petanquistit , Munkan Petanque, Helsinki Boule, Kallion Kirkas, Turun Petanque-Seura, Oulun Boulistit, PC de Pori, Droppi Petanque Mikkeli, Tavastia Helsinki ja Karhu-Petankki. Näiden 16 paikan lisäksi on jaossa neljä sarjapaikkaa 20.5. järjestettävässä karsinnassa, johon voivat osallistua kaikkien seurojen joukkueet. Sekä karsinnassa että sarjassa on pelaajilla oltava lisenssit edustamastaan seurasta. Itse sarjassa seurat voivat käyttää joukkueissaan kaikkia lisenssipelaajiaan kuitenkin siten, ettei sama pelaaja voi pelata useammassa kuin yhdessä mestaruussarja- tai divisioonajoukkueessa. Ne pelaajat, jotka osallistuvat alkukarsintaan, mutta eivät pääse mestaruussarjaan, eivät voi pelata jossakin toisessa seuransa mestaruussarjajoukkueessa. Sen sijaan he voivat osallistua karsinnan jälkeen divisioonaan.

Pelipäivät

Ilmoittautumiset ja osallistumismaksut

Sarjapaikkaa vuodelle 2001 hallussaan pitävien seurojen on vahvistettava osallistumisensa sarjaan 31.3. mennessä säilyttääkseen paikkansa. Tämä tapahtuu maksamalla osanottomaksu 720mk/joukkue liiton tilille ja lähettämällä kilpailuvaliokunnalle kirjallinen ilmoittautuminen, jossa tulee olla vähintään kolmen joukkueeseen osallistuvan pelaajan nimet sekä liitteenä jäljennös osallistumismaksun maksutositteesta. Muitakin kuin tässä ilmoitettuja pelaajia saa käyttää joukkueessa mutta kaikilla ilmoitetuilla pelaajilla on jo oltava lisenssi seurasta.

Ilmoittautuminen 20.5. pelattavaan alkukarsintaan on tehtävä 30.4. mennessä maksamalla osanottomaksu 240mk/joukkue liiton tilille ja lähettämällä kilpailuvaliokunnalle jäljennös maksutositteesta sekä ilmoittautuminen, joka sisältää kaikkien karsintaan osallistuvien pelaajien nimet.

Edustusvalinnat ja palkinnot

Mestaruussarjan voittaja edustaa Suomea yleisen sarjan MM-kilpailuissa Monacossa 26.-30.9. Palkinnoksi mestari saa kiertopalkinnon ja kolmelle parhaalle joukkueelle jaetaan SM-mitalit korkeintaan neljä kappaletta joukkuetta kohden. Alkukarsinnassa erillisiä palkintoja ei jaeta.

Muuta

Mestaruussarjassa pelaavilla joukkueilla on oltava yhtenäiset peliasut. Joukkueiden on kunkin pelipäivän alussa nimettävä järjestäjille ne pelaajat, joita aikovat käyttää kyseisenä päivänä. Vain päivän alussa nimetyt pelaajat voivat osallistua päivän otteluihin. Nimettyjen pelaajien määrällä ei ole ylärajaa. Pelaaja, joka on ollut nimettynä johonkin joukkueeseen mutta ei ole pelannut yhtään ottelua, voi pelata myöhemmin seuransa toisessa mestaruussarjajoukkueessa.


Naisten mestaruussarja

Pelitapa

Naisten mestaruussarjan joukkuemäärä on rajoittamaton. Runkosarja pelataan yksinkertaisena sarjana, jos joukkueita on mukana vähintään yhdeksän; muutoin pelataan kaksinkertainen sarja. Ottelut pelataan kahtena osakilpailuna, jos osallistuvia joukkueita on alle 16. Muussa tapauksessa otetaan mukaan kolmas osakilpailu. Runkosarjan neljä parasta joukkuetta pääsevät finaaliturnaukseen, joka pelataan yksipäiväisenä siten, että välierävaiheessa runkosarjan voittaja kohtaa neljännen ja toinen kolmannen. Ottelusarjat ratkaistaan kahdella voitolla, kuten myös finaali. Pronssi ratkaistaan yhdellä ottelulla. Runkosarjassa tasavoittojen tapauksessa sovelletaan samaa käytäntöä kuin yleisessä SM-sarjassa.

Osallistumisoikeudet

Naisten SM-sarjaan saavat osallistua kaikki halukkaat naisjoukkueet. Kuitenkin kaikilla sarjaan osallistuvilla pelaajilla on oltava Suomen Pétanque-Liiton kilpailulisenssi, jonka ei kuitenkaan tarvitse olla kaikilla joukkueenjäsenillä samasta seurasta.

Pelipäivät

Ilmoittautumiset ja osanottomaksut

Naisten mestaruussarjaan on ilmoittauduttava 30.4. mennessä. Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla osallistumismaksu 480mk/joukkue liiton tilille ja lähettämällä kilpailuvaliokunnalle kirjallinen ilmoittautuminen, jossa nimetään joukkueeseen osallistuvat pelaajat. Pelaajia voi joukkueeseen nimetä korkeintaan neljä, eivätkä muut kuin nimetyt pelaajat saa osallistua sarjaan. Ilmoittautumiseen on liitettävä mukaan jäljennös osallistumismaksun kuitista.

Edustusvalinnat ja palkinnot

Naisten mestaruussarjan voittaja edustaa Suomea PM-kilpailuissa 4.-5.8. Göteborgissa Ruotsissa. Palkinnoiksi kolme parasta joukkuetta saavat mitalit ja mestarille tulee kiertopalkinto.

Muuta

Sarjaan osallistuvilla joukkueilla on oltava yhtenäinen peliasu.


I-divisioona

Pelitapa

I-divisioona pelataan alueellisena kahdessa lohkossa: itäisessä ja läntisessä. Aluejako määräytyy ilmoittautuneiden joukkueiden mukaan siten, että kummassakin lohkossa on suunnilleen saman verran joukkueita. Lohkojako tiedotetaan runkosarjan ensimmäisellä kierroksella 9.6. Hämeenlinnassa. Lohkoissa pelataan joukkueiden kesken yksinkertainen sarja, mikäli joukkueita on lohkossa vähintään yhdeksän; muutoin pelataan kaksinkertainen sarja. Runkosarja pelataan kahtena osakilpailuna ja kummankin lohkon kuusi parasta joukkuetta pääsevät 25.8. Tampereella pelattavaan nousukarsintaan neljän mestaruussarjajoukkueen kanssa. Runkosarjassa voittojen ollessa tasan sovelletaan samaa käytäntöä kuin mestaruussarjassa.

Osallistumisoikeudet

I-divisioonaan osallistuvat joukkueet ovat mestaruussarjajoukkueiden tapaan seurajoukkueita, joten kaikilla joukkueen pelaajilla on oltava kilpailulisenssi samasta seurasta. Divisioonaan voivat osallistua kaikkien seurojen joukkueet ja samasta seurasta voi osallistua useampikin joukkue. Pelaajien käyttöä koskevat samat säännöt kuin mestaruussarjassa.

Pelipäivät

Ilmoittautumiset ja osanottomaksut

I-divisioonaan on ilmoittauduttava 30.4. mennessä. Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla osallistumismaksu 480mk/joukkue liiton tilille ja lähettämällä kilpailuvaliokunnalle kirjallinen ilmoittautuminen, jossa on nimetty vähintään kolme pelaajaa, joilla on voimassaoleva kilpailulisenssi. Joukkueet, jotka haluavat osallistua sekä mestaruussarjan alkukarsintaan että sen jälkeen joko mestaruussarjaan tai I-divisioonaan, ilmoittautuvat 30.4. mennessä sekä alkukarsintaan että divisioonaan. Jos joukkue selviää alkukarsinnasta mestaruussarjaan, peruuntuu divisioonaan ilmoittautuminen ja osallistumismaksu palautetaan seuralle.

Palkinnot

Kummankin lohkon paras joukkue saa palkinnoksi turnausmatkan Ruotsiin (Tukholmaan) myöhemmin sovittavana ajankohtana.

Muuta

Myös I-divisioonassa joukkueilla on oltava yhtenäinen peliasu.


Lisätietoja ja selvennyksiä voi tiedustella kilpailuvaliokunnan jäseniltä.


Huom!

Edustusjoukkueiden valinta vuonna 2001:

Yleisen sarjan MM-kilpailussa Suomea edustaa yleisen SM-sarjan voittanut joukkue (3+1 pelaajaa). Suomen edustaja ammunnan MM-kilpailussa on joku joukkueen pelaajista(**).

Juniorien MM-kilpailussa Suomea edustaa valittu joukkue (*).

Naisten EM-kilpailussa Suomea edustaa valittu joukkue (*).

PM-kisojen yleisessä sarjassa Suomea edustaa yleisen SM-trippelin voittaja + valittu joukkue (*).
PM-kisojen naisten sarjassa Suomea edustaa naisten SM-sarjan voittaja + valittu joukkue (*).
PM-kisojen juniorisarjassa Suomea edustaa kaksi valittua joukkuetta (*).

Viro-maaottelussa Suomea edustaa yleisen SM-trippelin 5 parasta sekä naisten ja juniorien SM-trippelien voittajat.

(*) = Valitut joukkueet tarkoittavat sitä, että liittohallitus nimeää joukkueet valmennusorganisaation ehdotusten perusteella.

(**) = Kevätliittokokouksen päätöksellä MM-joukkueen neljännen pelaajan nimeää liittohallitus.


Suomen Petanque-Liitto ry