JP 07.06.1999


Suomen junnut nöyryyttivät Ruotsin parhaimmistoa!

Ruotsalaiset ovat tähän asti olleet enemmän tai vähemmän suomalaisten edellä petanquen jalossa taidossa. Nyt näyttäisi siltä, että tilanne on kääntymässä jopa päälaelleen!

La Mayonnaise - "total dominans av finnarna"

Ruotsin tämän kesän suurin avoin petanqueturnaus pelattiin Tukholman Vasapuistossa 5.-6.6.1999. Tapahtuman järjesti BK Grönbrallan. Mukana oli 174 trippelijoukkuetta, joista 14 Suomesta. Suurin osa joukkueistamme pääsi jatkoon suoralla cup- systeemillä pelatun turnauksen ensimmäiseltä kierrokselta, mutta toisella kierroksella oli kato jo suurempi.

Suomen junioreiden toinen edustusjoukkue, eli Tero Haapanen (16 v) Loimaalta, Aleksi Leskinen (13 v) ja Tuomas Leskinen (17 v) Hyvinkäältä, teki kuitenkin mahdottomasta mahdollisen. He voittivat pelin toisensa jälkeen, oli vastassa minkälaisia nimimiehiä tahansa. Esimerkiksi neljännesvälierissä he löivät Ruotsin miesten ykkösmaajoukkueen pistein 13-1.

Välierissä he pelasivat Ruotsin Eurooppa-Cup -edustusseuran Lindomen joukkuetta vastaan voittaen 13-5. Tässä vaiheessa heidät palkittiin jo turnauksen tulokasjoukkueena ja lisäksi Aleksi valittiin kisojen All Stars -joukkueen ampujaksi seuranaan Kader Chamil ja Leif Bäckström.

Suurin osa Suomen runsaslukuisesta delegaatiosta joutui poistumaan paikalta ennen finaalia laivan lähtemisen vuoksi. Mutta finaalissa jopa suuri osa ruotsalaisyleisöstä kannusti junioreitamme taistelussa Ruotsin mieshuippupelaajia vastaan (Kamel Bouro, Nicklas Holgersson ja Leif Bäckström).

Tero, Aleksi ja Tuomas olivat pahimmillaan häviöllä 3-11, mutta sitkeästi taistellen he nousivat voittoon 13-12! Se on yksi Suomen petanquehistorian kaikkien aikojen makeimmista voitoista ulkomaisissa turnauksissa.

Poikia luotsasi ansiokkaasti liiton valmennusvaliokunnan vetäjä Matti Törrönen.

Tieto voitosta saapui Viking Mariellalle nopeasti ja laivassa mukana olleelle noin 30 hengen petankkiporukalle järjestettiin maljojennostotilaisuus junnujen kunniaksi.


Tero, Tuomas ja Aleksi sekä muut semifinalistit

Tulokset:

1. Tero Haapanen, Tuomas Leskinen, Aleksi Leskinen - Finland J
2. Nicklas Holgersson, Leif Bäckström, Kamel Bouro - MAR
3. Kader Chamil, Amal Moufid, Vittorio Cataldo - MAR/klubblös/GRÖ
3. Håkan Berg, Stefan Giza, Lasse Merens - LID


Suomalaisten pelit (V=voitto, H=häviö):

Tero Haapanen, Aleksi Leskinen, Tuomas Leskinen
Loimaa/Hyvinkää
VVVVVVVV
Sijoitus 1.
Antti Lehtonen, Arttu Poikolainen, Arto Stenberg
Lahti/Hki/Tampere
VVVVH
Sijoitus 9.
Harri Lehtinen, Aimo Leinilä, Ilkka Railio
Hlinna/Hki
VVVH
Sijoitus 17.
Mira Kyllönen, Satu Lahtimo, Mirva Näsilä
Jpää/Lahti/Pori
VVH
Petri Kaislehto, Ilkka Kankare, Jukka Voivala
Hlinna
VVH
Tuula Ahonen, Riitta Kangas, Anja Parviainen
Hki
VH
Helena Kankaanpää, Kati Nieminen, Outi Raitasuo
Pori/Espoo/Hki
VH
Marko Aalto, Kimmo Rantanen, Tuukka Ylönen
Hki/Salo
VH
Marko Jakonen, Veli-Matti Myllymäki, Jukka Virtanen
Jpää/Lahti
VH
Samuli Kankkunen, Miska Nieminen, Juha-Pekka Siro
Jpää/Espoo
VH
Marko Ahola, Otto Rinne, Veli-Pekka Tolonen
Hyvinkää/Oulu
VH
Miikka Kouvonen, Ari-Pekka Mäkelä, Jukka Pöyry
Jpää/Lahti
VH
Mikko Haljoki, Eila Kankare, Seppo Kankare
Hlinna
H
Seija Hukkanen, Hannele Siitonen, Marja-Liisa Suhonen
Turku
H

(Suorassa cup-systeemissä arpaonnella on suuri merkitys. Suomalaiset saivat kovin eritasoisia joukkueita vastaansa, joten siksi muiden kuin kärkijoukkueiden pelisuorituksia on taulukon perusteella mahdoton vertailla.)


Rydbergs Majonnäs Cup

Suomi täydensi menestyksensä putsaamalla pöydän myös tässä kakkoskilpailuna pelatussa duppelissa. Mukana oli 64 joukkuetta ja Arttu Poikolainen Helsingistä ja Jukka Virtanen Lahdesta antoivat vastustajille yhteensä vain 19 pistettä kuudessa pelissään. Välierässä he voittivat Ruotsin duppelimestarit 13-0 (!) ja finaalissa kaatuivat Victor Cataldo ja Pablo Patron 13-8. Makea voitto tämäkin!

Muut oheiskilpailut

Viikonlopun aikana pelattiin myös useita muita 8 tai 16 joukkueen oheiskilpailuja. Suomalaiset voittivat niistäkin suuren osan, mestareina ainakin singelissä A-P Mäkelä, duppelissa myös A-P ja Miikka Kouvonen, sekaduppelissa Mira Kyllönen ja Jukka Virtanen ym...


Arttu

Mirva, Kimmo, Mira, Jukka

Taikuri Mäkelä