Petanquen Erikoisseura Espoon Sivukuula ry (PEESI)

Klossivahti

 

PEESI ry:n Kuulasivut-lehdessä julkaistujen petankkipakinoita pahimmat:

Petanque, sorakenttien shaque
Origami eli joulukoristelun huipentuma
Petankistit muuttotouhuissa
Maailma on peesi. Filmaaminen. Teikkaus
Rättipetankki. Misääripetankki. Kontaktipetankki. Epätarkkuusperiaate
Minäkö muka treenannut? Kuri
Tervettä kiertoa trippelikuuliin
Tee Kuulasivuista hauska hattu. Petankistin muistisääntö

 

Maailma on peesi

Maailman johtavat kosmologit ovat tulleet siihen käsitykseen, että maailma on peesi. He kylläkin kirjoittavat sanan muodossa "beige". Mutta toisaalta he kirjoittivat edellisen maailmanväriarvauksensa muodossa "violetti" vaikka se lausuttiin "retuliini". Joka tapauksessa viesti on selvä: väriä pitää tunnustaa. Ja vaikka maailma on peesi, en ole niin suhteellisuudentajuton, että väittäisin peesin olevan koko maailma. No, tulipas sitä nyt filosofoitua. Tarkoitin sanoa että:

"Henkinen puoli haltuun: Opi vihdoinkin psyykkaamaan petankissa"

1) Filmaaminen

Sen huomioon ottaen, että jalkapallon MM-kisat ovat tulleet Suomen aikaa keskellä päivää ja tässä tapauksessa työpäivää, olen seurannut kisoja tiiviisti. Niin tiiviisti, että tiedän kuka on jatkossa ja kuka johtaa maalintekijätilastoa ja kuka ei. Näissä kisoissa on puhuttanut filmaaminen. Se on kauniimpi nimi tuomarin huijaamiselle.

No, mitenkäs se filmaaminen käy petankissa? Tässä kai ei sentään kieriskellä hiekassa naama tuskanirveessä, ja väitetä että vastustajan välipelaaja tuli jalkapohja edellä ja kuula ei varmana ollut välissä. Ei tule sellaisesta mitään, että ollaan kaatuvinaan snadin päälle ja raahataan sitä mahan alla päätyrajan yli laittomaksi. Toisaalta (vaikkei mitään filmiä olekaan vaan ihan taparikollisuutta) ei myöskään ole meidän lajiin sopivaa roikkua toisen joukkueen ampujan paidassa (Tähän tyyliin: "Oli pakko ottaa taktinen keltainen kortti, kun ne oli pääsemäisillään kilkkaamaan meidän ainokaisen pois").

Ei. Tällaisesta ei ole tosiaankaan kysymys. On kyse filmaamisesta. Ota kamera mukaan kentälle. Ja nimikirjoituslehtiö. Ota kuvia vastustajasta pelin aikana. Tärkeän heiton aikana muistuta, että tuli vähän hidas filmi mukaan ja moottoriperä savuttaa, joten voisiko heittäjä ihan hetken olla paikallaan. Ja olla luonnollisen näköinen. Click.

2) Teikkaus

Kentän valinta ja ensimmäinen snadin heitto vaikuttaa pelin kulkuun hyvin paljon. Niinpä onkin hämmästyttävää, että petanquekirjallisuudessa on käsitelty niin vähän teikkausta, joka sentään ratkaisee, kuka saa aloittaa ja missä. Tarkistin tämän liiton valmennussivuilta, joissa oli ansiokas kirjallisuusluettelo. Tosiaan: ei ensimmäistäkään mainintaa teikkauksesta!

Teikkauksen lopputulokseen pystyy vaikuttamaan. Itse asiassa sen pystyy päättämään!

Vaihtoehto yksi: Harjoittele kolikon heittoa herkeämättä. Heitä aina samankokoista kolikkoa. Klossivahdin mielestä vanha viiden markan raha on paras. Joskus käytin myös Eestin kruunua, mutta sitten ne panivat valuuttansa kellumaan. Pyri videoimaan heittosi ja saamaan kolikkoon aina yhtä monta pyörähdystä. Tärkeä on kulmakerroin. Helpointa on oppia vakioitu heitto, kun lähtökulma on 78 astetta ja heiton korkeus 170 cm heittäjän olkapäästä mitattuna. Meidän on helppo laskea kolikon piirtämän kaaren, heittäjän vartalon ja maanpinnan (laskutoimituksissa maan kaltevuutta tai maapallon pyöreyttä ei tarvitse ottaa huomioon) rajoittaman monikulmion ala. Tuossa lakipisteessähän derivaatta on tietenkin nolla, mutta sen merkityksen selvittäminen on vielä enemmän kesken.

Vaihtoehto kaksi: Tähän tarvitaan kolme kolikkoa ja pitävää liimaa. Liimataan vasemman käden kämmeneen kolikko klaavapuoli ylöspäin ja oikean käden selkämykseen kolikko, josta näkyy kruunapuoli. Sitten tarvitaan tietysti vielä kolmas kolikko. Se, jolla heitetään. Alkaako raksuttaa? No niin: Tärkeää on tarjoutua teikkaamaan tarpeeksi nopeasti. Yleensähän tämä ei olekaan ongelma, sillä kolikon löytäminen on mitan, snadin, kuulien, rievun ja joukkuetoverien löytämisen sekä joukkueen nimen keksimisen ohella niitä ongelmapaikkoja petankissa ja yleensä vastustaja on vain hyvillään, jos olet aktiivinen asiassa. (Aivan oikein: eipä löytynyt tästäkään kirjallisuutta. Taidanpa joskus puuttua aiheeseen tarkemmin.) Ollaan päästy jo heittovaiheeseen. Heitä kolikko ilmaan. Jos vastustaja sanoo "klaava", ota kolikko kiinni vasemmalla kädellä ja ole lyövinäsi se oikean käden selkämykseen, mutta pidä se itse asiassa koko ajan vasemmassa kädessä. Jos taas huudettiin "kruuna", ravistele kolikkoa kämmenkupissa, piilota kolikko oikeaan käteen ja paljasta vasempaan käteen liimattu kolikko.

Mukavaa, rentouttavaa kesää kaikille peesiläisille toivottaa

Klossivahti

Tämän sivun alkuun

 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Peesi = Petanquen Erikoisseura Espoon Sivukuula ry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .PEESI:n pääsivu

Yhteystietoja
Hallitus
Tilinumero

Pelaajat
Ketäs meitä onkaan?

Saavutuksia
Kisamenestys arvokisoissa
Muut kisat

PEESI-Trippelit
Kisatulokset 1997-

Vuoden pelaajat
PEESI:n Vuoden pelaajat 1997-

PEESI:n laulut
Petankkiaiheisia lauluja

Klossivahti
Salaperäisen Klossivahdin puolilegendaariset pakinat

Galleria
Kuulakuvia sivuvalossa