Petanquen Erikoisseura Espoon Sivukuula ry (PEESI)

Klossivahti

 

PEESI ry:n Kuulasivut-lehdessä julkaistujen petankkipakinoita pahimmat:

Petanque, sorakenttien shaque
Origami eli joulukoristelun huipentuma
Petankistit muuttotouhuissa
Maailma on peesi. Filmaaminen. Teikkaus
Rättipetankki. Misääripetankki. Kontaktipetankki. Epätarkkuusperiaate
Minäkö muka treenannut? Kuri
Tervettä kiertoa trippelikuuliin
Tee Kuulasivuista hauska hattu. Petankistin muistisääntö

 

Puhtia peleihin

Heippa!

Klossivahtisetä jolle mikään inhimillinen ei ole tuttua, puuttuu taas tärkeisiin petankkiin liittyviin kysymyksiin. Tällä kertaa jatkuu klossivahdin niksipalsta.

***

Puhtia peleihin: Rättipetankki

Joukkueella on 13 vaatepartta yllään. Kunkin pelatun snadin jälkeen joukkue vähentää hävityn pistemäärän verran vetimiään. Hävinnyt joukkue on se, joka ensimmäisenä on kelteisillään. Jos vastustajalla on tässä vaiheessa vielä kaikki kuteet niskassa, joukkue häviää niinsanotusti "kolmetoista-muna".

Alkulohkoissa voidaan ajan säästämiseksi peli aloittaa esim. raappahoususillaan.

Järjestelmän etuna on että erillisiä pistetauluja ei tarvita, vaan yleisö pysyy selvillä pistetilanteesta pelkästään katsomalla joukkueita.

rättipetankkia

***

Puhtia peleihin osa II : Misääripetankki

Misääri- eli laistopetankissa joukkue yrittää olla ottamatta pisteitä. Lähempänä snadia oleva joukkue on heittovuorossa ja heittää kunnes on saanut tönityksi vastustajan kuulan ykköseksi tai kilkkaa oman ykkösen pois...

***

Puhtia peleihin osa III : Kontaktipetankki

Varusteiksi tarvitaan normaalin kuulat-rätti-snadi-mitta -konseptin lisäksi kypärä (esim. pyöräilykypärä käy) ja polvisuojat.

Heittovuorossa olevan keskittymistä häiritään psyykkaamalla ja heilumalla. (Kuitenkin heilunnassa on molemmat jalat oltava maassa, tästä nimi "petanque").

Kun kuula osuu maahan tai johonkin pelaajaan, molemmat joukkueet saavat lähteä liikkeelle ja yrittää vilpillisin konstein pysäyttää kuulan haluamaansa paikkaan.

***

Heisenbergin epätarkkuusperiaate

Werner Heisenberg (1901-1976) julkisti vuonna 1927 kuuluisan epätarkkuusperiaatteen, kvanttifysiikan kulmakiven. Petankissa tämä epätarkkuusperiaate esiintyy seuraavana muunnelmana:

Heiton suuntaa ja pituutta ei voida molempia arvioida tarkasti. Mitä paremmin jompi kumpi arvioidaan, sitä epämääräisempi toinen suure on. Tästä periaatteesta nousee yksi petankkijoukkueen rooleista eli epätarkkuuspyörittäjä.

Epätarkkuuspyörittäjän tehtävänä on heittää kuula näiden sääntöjen vallitessa mahdollisimman hyvin. Suuntaa ei saa arvioida liikaa eli kaverin kommentteihin "hyvä pituus, ota vähän enemmän vasemmalle" tms. ei saa kiinnittää liikaa huomiota. Sivusuunnan korjaus vaikuttaa väistämättä pituuden arviointiin. Ja päinvastoin. Kovassa paineessa epätarkkuuspyörittäjä sortuu joskus arvioimaan heittoaan ja pyrkii tekemään siihen korjauksia. Tällainen heitto on melkein väistämättä tuomittu epäonnistumaan ja sen voi pelastaa vain täydellinen honkkeli.

Hauskaa pikkujoulua kaikille peesiläisille toivottaa

Klossivahti

 

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Peesi = Petanquen Erikoisseura Espoon Sivukuula ry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .PEESI:n pääsivu

Yhteystietoja
Hallitus
Tilinumero

Pelaajat
Ketäs meitä onkaan?

Saavutuksia
Kisamenestys arvokisoissa
Muut kisat

PEESI-Trippelit
Kisatulokset 1997-

Vuoden pelaajat
PEESI:n Vuoden pelaajat 1997-

PEESI:n laulut
Petankkiaiheisia lauluja

Klossivahti
Salaperäisen Klossivahdin puolilegendaariset pakinat

Galleria
Kuulakuvia sivuvalossa