Pertsa

Lämpimät kiitokset

Idea syntyi syksyn sateiden keskellä. Käynnistyspäätös tehtiin marraskuussa ja lopullinen myönteinen valo vilkkui vihreää kaupungin päättävissä elimissä vasta huhtikuun puolivälissä. Aikataulu on ollut lievästi ilmaisten kiireinen ja joskus on käynyt mielessä kauhukuviakin. Nyt kun luemme tätä käsiohjelmaa torilla valmiiden kenttien äärellä olemme kuitenkin päässeet kunnialla perille. Saammeko tästä irti kaiken sen julkisuusarvon joka olisi tarjolla selviää kohta, mutta tämä on jo upea saavutus tällaisenakin. Pelaajia on torille ilmoittautunut ennätysmäärät ja kisoista tulee mittavat.

Haluan toivottaa kaikille osallistujille ja ilmeisesti myös ennätykselliselle katsojajoukolle antoisaa kisaviikkoa ja toivottavasti aurinkoisia pelejä. Lajia vielä heikosti toistaiseksi tuntevan yleisön toivon pääsevän sisään petankin syvimpään olemukseen sekä samalla toivotan nämä uudet lajin ystävät mukaan pelin pariin. Kyselkää ujostelematta pelin kuvioista ja hienouksista lajia jo enemmän harrastaneilta muilta katsojilta, jos peli ei tahdo muuten aueta.

Haluan kiittää niitä kaikkia petankisteja, jotka omalla panoksellaan ovat mahdollistaneet tämän tapahtuman. Jotta vuonna 1998 ei tulisi kiire toivon myös ajatuksia ja ehdotuksia siitä, varataanko tori samalla jo ensi vuoden heinäkuuksi käyttöömme.

Pertti Taipale
Suomen Petanque-liitto ry
Puheenjohtaja


Jallu

Jo muinaiset kreikkalaiset... Näin alkaa oikeaoppinen kouluaine, ainakin minulle opetettiin. Joten...

Jo monta vuotta olen kuullut puheita, että SM-kilpailut pitäisi järjestää näkyvällä paikalla ja Ruotsin mallin mukaisesti kaikki pelimuodot pitäisi pelata yhden viikon aikana. Viime syksynä liittokokous sitten päätti kokeilla viikon kestäviä kilpailuja. Joulukuun alussa hallitus valitsi minut SM-kilpailujen vetäjäksi ja samana iltana Hämeenlinnassa kinkkukilpailuissa Marko Aalto kysyi minulta niinkuin ohimennen että "olisiko Helsingin Rautatientori hyvä paikka". Ajatus oli mielestäni aivan loistava. Näin lähdimme viemään hanketta eteenpäin ja tähän on tultu. Vielä viikko ennen ilmoittautumisajan päättymistä näytti tilanne todella huolestuttavalta. Ilmoittautumisten mukaan puoli päivää olisi riittänyt kilpailujen läpiviemiseksi. Heräsi jo epäilys, että olikohan tämä sittenkään hyvä idea. Mutta sitten... Puhelin alkoi soida, faxista tuli paperia ulos jne. Nyt kun ilmoittautumisaika on päättynyt, on ilo todeta teidän pelaajien ottaneen tämän idean hienosti vastaan. Melkein 300 pelaajaa on ilmoittautunut kilpailuihin! Siitä kiitos teille kaikille! Haluan myös jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat omalla työpanoksellaan edesauttaneet tämän TAPAHTUMAN järjestämisessä. Suuret kiitokset myös kaikille tukijoillemme, joita ilman tämä ei olisi ollut mahdollista. Erikseen myös kiitokset Helsingin kaupungille positiivisesta suhtautumisesta tapahtuman järjestämiseen. Kaikille sydämellisesti tervetuloa torille.

Jari Nieminen
Suomen Petanque-liitto ry
Kilpailuvastaava


Jukka

"Pari" sanaa...

Suomen Petanque-liitto ry on perustettu vuonna 1982 ja SM-kisoja on pelattu seuraavasta vuodesta lähtien. Aikaisemmin SM-kisat järjestettiin eri viikonloppuina ja eri puolilla Suomea. Pelattiin singeli, duppeli ja trippeli sekä sarjoina yleinen, naiset ja juniorit. Nuori tyttö saattoi osallistua jopa yhdeksään kisaan, mutta aikamies vain kolmeen. Siksipä viime vuonna kokeiltiin tasa-arvon nimissä pelata lisäksi vielä erilliset miesten sarjat kussakin lajissa. Tästähän seurasi tietenkin SM-kisojen entisestäänkin runsaan määrän lisääntyminen ja kisoja riitti jo lähes kesän jokaiselle viikonlopulle ympäri maata.

Tämänvuotinen yksiviikkoinen suurtapahtuma on ensimmäinen laatuaan, mutta ei varmaankaan viimeinen. Tasa-arvo toteutuu tänä vuonna siten, että yleinen, naisten ja junioreiden sarjat pelataan samanaikaisesti. Sillä nuorella tytöllä on edelleenkin eniten valinnanvaraa, mutta kaikilla kuitenkin on siis mahdollisuus tavoitella vain samaa määrää mitaleita, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Yleinen sarja on tietenkin käytännössä lähes sama kuin miehet, mutta mukana on tälläkin kertaa muutamia rohkeita naisia ja junioreita, jotka ovat päättäneet lähteä yleiseen sarjaan meitä miehiä "kiusaamaan".

Kuinka kisoihin sitten pääsee itse mukaan?
SM-kisat ovat avoimet kaikille lisenssipelaajille ja ilmoittautumisaika päättyi pari viikkoa ennen kisojen alkua. Lisenssin saa hankittua liittymällä johonkin liiton jäsenseuraan, joita on tällä hetkellä noin 65 kappaletta kautta maan. Lisenssin hinta on tänä vuonna miehiltä ja naisilta 50 markkaa ja junioreilta (alle 18 v) 10 markkaa. Lisenssin hintaan sisältyy myös viisi kertaa vuodessa ilmestyvä Suomen Petanquelehti. Hyvin edullista siis.

Jos innostuit lajista, niin ei muuta kuin treenaamaan ja pelailemaan. Petankissa voi lahjakas pelaaja päästä lähelle maan kärkeä jo parinkin vuoden harjoittelulla.

Lisätietoa lajista saat paikallisilta seuroilta tai Suomen Petanque-liitolta sekä esimerkiksi liiton Internet-sivuilta, josta löytyy myös SM-kisojen tulokset pian kisaviikon jälkeen.

Yleisöllä on vapaa pääsy kisoja seuraamaan ja kiinnostuneille pyritään järjestämään tilaisuus kokeilla itsekin kuulien heittämistä. Yleisökilpailuissa on joka päivä myös hyvät palkinnot.

Kisa-alueella on pikaruokaa ja virvokkeita tarjoava ravintolateltta sekä liiton myyntipiste, josta voi ostaa muunmuassa kuulia, paitoja, pinssejä ja kaikkea muutakin lajiin liittyvää.

Tervetuloa maailman kivoimman lajin pariin!

Jukka Pöyry
Suomen Petanque-liitto ry
Tiedottaja


Etusivu